Kilimanjaro beklimmingen

Kilimanjaro beklimmingen.

Een Kilimanjaro beklimming is een indrukwekkende uitdaging want, hoewel de beklimming technisch gezien niet zwaar is, dient u over een zeer goede conditie te beschikken. Bedenk dat slechts de helft van de mensen die aan de beklimming begint Uhuru Peak (5.895m) ook haalt!

De Kilimanjaro is met 5.895 meter de hoogste berg van het Afrikaanse continent en wordt daarom ook wel “Het dak van Afrika” genoemd. Het is de hoogste vrijstaande berg ter wereld, bestaande uit een uitgestorven vulkaan SHIRA (3.962m) en twee slapende vulkanen MAWENZI (5.149m) en KIBO (5.895).

Mt. Kilimanjaro is een van de weinige ecosystemen in de omgeving van de evenaar met grote ijs gletschers. De met sneeuw bedekte top geeft de berg een unieke en bijzondere natuurlijke schoonheid.

Belangrijk voor het slagen voor de beklimming zijn:

  • De keuze voor een klimroute.
  • De ervaring van de crew.
  • Het verzorgingsniveau tijdens de beklimming.
  • Een serieuze voorbereiding van ongeveer een half jaar, waarbij naast de medische aspecten, ook naar de keuze van kleding en uitrusting (koop of huur) en de fysieke voorbereiding moet worden gekeken.

Op de Kilimanjaro wordt u begeleid door speciaal opgeleide gidsen en de (meeste) bagage wordt door dragers omhoog gebracht. U draagt zelf uw daypack. U overnacht in tenten of in hutten (alleen bij de Marangu route) en uw Privé kok verzorgt de maaltijden.

Wij helpen u graag gezond en goed de hoogste alleenstaande berg ter wereld op.

Voorbereiding met een organisatie met eigen Kilimanjaro ervaring.

Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van de beklimming van de hoogste alleenstaande berg ter wereld.

Daarnaast is het gewoon ook heel leuk om u met uw familie of groep gezamenlijk op de beklimming voor te bereiden.

Prive Safari helpt u daar graag bij en doet dat door het geven van presentaties, het geven van advies over de route, kleding en uitrusting en fysieke voorbereiding en put daarbij uit eigen ervaring!

  • De fysieke voorbereiding.
  • Keuze van de klimroute.
  • Keuze van de kleding en uitrusting. Koop of huur.
  • Medicijn gebruik.
  • Uitrusting die meegenomen moet worden of beter lokaal gehuurd kan worden.
  • Communicatie met het thuisfront.

Allemaal zaken waarbij Prive Safari u goed kan ondersteunen. Of u nu met een groep van 20 of alleen met z’n tweeën de beklimming wilt gaan doen.

Als u twijfelt of u een beklimming wilt gaan doen, vraag daar dan een medisch advies over. Wat daarbij alleen niet beoordeeld kan worden is of u last van hoogteziekte zult krijgen. Daar is naar wij weten ook niet op te trainen. Wel kan een check up u helpen met het opstellen van een trainingsschema.

Een normale voorbereidingstijd voor een beklimming is 6 maanden.

Overzicht van de verschillende klimroutes op de Kilimanjaro.

Kilimanjaro routes aanzicht

Overzicht Kilimanjaro routes aanzicht

Wij hebben een duidelijke voorkeur voor de noordelijke Lemosho route op basis van de volgende criteria:

Attractiviteit van de verschillende klimroutes.

5 routes gerangschikt naar hun kwaliteiten voor vergezichten, landschappen, route aanloop, fauna en flora van 1(beste) naar 5:

Kilimanjaro route vergelijking

Kilimanjaro route rangschikking

De noordelijke routes: Lemosho noord en de Rongai hebben het voordeel in de zon te lopen.

Drukte op de route.

Daarnaast kunt u ook kijken naar het gebruik als indicatie voor de drukte op de route. KiNaPa houdt alleen voor de Marangu route officiële cijfers bij, van de andere routes wordt het gebruik als volgt geschat:

Machame  – 45%
Marangu    – 35%
Lemosho    –   8%
Rongai       –   7%
Umbwe       –  4%
Shira          –   1%
De Machame of tourist route, de zuidelijke Lemosho en Umbwe routes komen vóór Barranco bij elkaar waar een moeilijke passage gemaakt moet worden en wat dus tot wachttijden kan leiden.

Wij adviseren voor een goede acclimatisatie en daarmee een hoge slagingskans de noordelijke Lemosho route en als goede no. 2 de zuidelijke Lemosho route.

Slagingspercentage voor de verschillende klimroutes.

Op de top

Op de top !

Een andere belangrijke factor is het slagingspercentage. Hiervan heeft KiNaPa de volgende gegevens voor de Marangu route:

Percentage van de klimmers voor de Marangu route:

  • dat de top haalt: 42%
  • dat wel Gilman’s Point maar niet Uhuru Peak haalt: 38%
  • dat Gilman’s Point niet haalt: 20%

Hoewel de Marangu route dus vaak geadverteerd wordt als een makkelijke route, blijkt minder dan de helft van de klimmers de top te halen. Vergelijking: de Lemosho Glades noordelijke route: > 90% slagingskans.

De reden dat Marangu als makkelijk wordt bestempelt is waarschijnlijk meer door marketing ingegeven. Een operator heeft voor de Marangu route geen tenten nodig en er is een geasfalteerde aanloop naar de route. Zijn investering in equipment is daarmee aanmerkelijk lager dan van operators die andere routes aanbieden. De drempel voor een aanbieder is dus laag en het aantal aanbieders daarmee hoog.

De crew voor de beklimming.

Voor de routes, behalve de Marangu route, heeft u een uitgebreide crew. Niet alleen om u veilig te begeleiden, maar ook om het camp, het eten, het water, maar ook een deel van uw uitrusting mee omhoog te nemen.

Kilimanjaro crew

Kilimanjaro crew

Het type beklimmingen dat wij uitvoeren vereist een uitgebreide crew:

1 klimmer :       7 crew
2 klimmers :   11 crew
3 klimmers :   14 crew
4 klimmers:    16 crew
5 klimmers:    19 crew
6 klimmers:    22 crew
7 klimmers:    25 crew
8 klimmers:    28 crew
De crew bestaat uit hoofd gidsen, assistent gidsen, koks en dragers.

Uw hoofd gidsen die u bij de beklimming begeleiden zijn allemaal geaccrediteerd bij de Kilimanjaro Nationale Park Associatie en hebben allemaal meer dan 300 x de Kilimanjaro beklommen. Een groep wordt begeleidt door gidsen en hoofd gidsen zodat er bij een calamiteit kan worden ingegrepen. Bij het laatste deel naar de top worden er ook ervaren dragers ingezet om u zo nodig 1 op 1 naar Uhuru Peak te begeleiden.

In principe draagt u een daypack van 35 liter met daarin een gewicht van ongeveer 15 kg. Mocht u om wat voor reden niet in staat zijn om dit daypack zelf te dragen, dan kunnen we extra dragers inzetten.

Vanaf het moment dat u onderaan de Kilimanjaro staat geldt er slechts één ding: hoe krijgen we alle klimmers op een zo plezierig als mogelijke manier goed naar de top en weer terug!

Routebeschrijvingen van de verschillende routes:

Lemosho glades noordelijke route | Lemosho glades zuidelijke route | Marangu route

Camp uitrusting op de Kilimanjaro.

Kilimanjaro campsite

Kilimanjaro campsite

Tenten.

U overnacht in een comfortabele tent met voorruimte wat belangrijk is omdat u niet alleen voldoende ruimte nodig heeft voor uw uitrusting, maar omdat u zich vanwege de temperatuur en ook in slecht weer hier moet kunnen wassen en omkleden.

Matrassen.

De grond is stenig en hobbelig en daarom is een goed en voldoende dik matras belangrijk. De standaard matrassen hebben een dikte van ongeveer 5 cm en hebben voldoende stevigheid om goed te kunnen slapen.

Slaapzak -20C.

Een goede -20C slaapzak is een MUST om de nachten warm door te komen. Deze is niet bij de uitrusting opgenomen en moet u dus zelf verzorgen. Omdat dit type slaapzak meestal niet door u gebruikt zal worden, kunt u deze beter in Nederland/Belgie, maar daarnaast ook heel goed in Tanzania huren. Voordeel van het huren in Tanzania is dat u deze niet bij uw bagage hoeft mee te nemen.

Iedere morgen wakker met een kop thee of koffie en warm waswater.

U wordt ’s ochtends gewekt met een kop thee of koffie en krijgt u een teiltje warm water om uzelf te wassen. Dat lijkt overdreven, maar het is een heerlijke manier om wakker te worden terwijl de zon nog moet opkomen en de tenten nog bevroren zijn.

Messtent.

Vooral als u in een iets groter gezelschap bent, is een gezamenlijk ontbijt, lunch en diner een ideale gelegenheid om bij te praten. Bij de uitrusting gaat een of meerdere messtenten mee. In een messtent kunnen max. 20 personen aan tafels en stoelen zitten.

Toilettent.

Er worden ook toilettenten en gewone zit closetten voor u mee naar boven genomen.

Eten en drinken op de Kilimanjaro.

Kilimanjaro food

Kilimanjaro food

Voldoende calorieën en water zijn belangrijk om uw lichaam kracht te geven om zich aan de hoogte aan te passen en daarmee de inspanning te kunnen leveren om naar de top te gaan.

Er wordt daarom extra aandacht besteed aan de kwaliteit van het eten. Veel fruit, pap, eieren, maar ook vlees en soep, worden er in voldoende mate verstrekt. Daarnaast krijgt u onderweg een warme lunch.

Voor de nacht waarin u naar de top gaat raden wij energy bars aan.

Het lichaam heeft water nodig om voldoende rode bloedlichaampjes aan te kunnen maken. Op de berg gebruikt u ongeveer 5 liter water per dag. ’s Ochtends krijgt u van de crew 3 liter water mee voor in uw daypack. Dit water moet u gedurende de dag in kleine hoeveelheden, dus b.v. uit een camelbag, tot u nemen. De overige 1,5 tot 2 liter krijgt u via het eten binnen.

Er zal regelmatig worden gestopt om te drinken en de gidsen zullen er bij u op letten dat u voldoende water tot u neemt.

Hou er trouwens rekening mee dat de slang en/of het mondstuk van de camelbag vanaf de 5e dag zal bevriezen. U moet daarom ook thermosflessen meenemen. De camelbag mag geen water met een energiedrink oplossing bevatten omdat er zich hierdoor schimmels in de camelbag kunnen nestelen.

U eet in een messtent. Die beschermt u niet alleen tegen de wind en kou, maar zorgt ook voor een gezellige sfeer bij het wakker worden, tijdens de lunch en ’s avonds bij het diner.

Er gaan ook tafels en stoelen mee omhoog zodat u zo comfortabel als mogelijk kunt eten.

Die messtent zal gedurende de nacht door een deel van de crew worden gebruikt als slaapplaats.

Kosten indicatie Kilimanjaro Lemosho Glades noordelijke route – 8 dagen

Bij een groep van 4 personen: € 2.700 per persoon. 

 

Kijk hier voor antwoorden op veel gestelde vragen over Kilimanjaro beklimmingen.

Geïnteresseerd of heeft u vragen?
Neem dan even contact met ons op of bel direct met 023-5657138.

Interessante links: Tanzaniaanse Nationale Park Associatie – Kilimanjaro

 

Terug naar hoofdpagina: Prive Safari
Huidige pagina:  Kilimanjaro